We zijn lyrisch over Social Media, wat een kansen en inspiratie! Toch zie ik om me heen steeds meer mensen stoppen met Social Media. En kritiek is er ook. Ik denk dat die kritiek soms terecht is: drie redenen om te stoppen met Social Media in 2013.

Onlangs vroeg ik aan groep studenten welke Social Media zij gebruiken. Tot mijn verbazing was er veel weerzin. Een meisje riep geërgerd: “Ik doe niet meer mee met Facebook. Ik voel steeds de druk van mee moeten doen. Iedereen heeft het leuk met iedereen. Ik heb geen zin om als ik ’s ochtends al me druk te maken”. Driekwart van de studenten was het eens met de stelling dat Social Media het leven niet leuker maakte.

  1. Het is slecht voor je eigenwaarde
    Een studie in Engeland in het najaar van 2012 laat zien dat 50% van gebruikers van Social Media zeggen dat  het een negatief effect heeft op hun leven. Ze voelen Facebook en Twitter als een race waarin je moet laten zien dat je een geweldig bestaan hebt. Een race waarin je altijd achterloopt. Je ‘vrienden’ , studiegenoten, collega’s kunnen je een akelig gevoel geven als ze weer eens ontzettend leuk hebben of hoog diploma gehaald hebben. Oja, ga nou niet je ex volgen, het is precies zo ongezond als je vermoedde.
  2. Je bloeddruk is je dankbaar
    Social Media is een verzamelplaats voor pesten, opschepperij, advertenties, grammaticale blunders en nepperij. Als jij je ook ergert aan die tweets over ‘mijn uitstrijkje is niet helemaal goed‘ of de zoveelste herhaling van die zelfbenoemde Social Media goeroe, wordt het misschien tijd dat je een break neemt.  En als we het artikeluit het AD mogen geloven met als conclusie:  Eén op de drie cliënten in een verslavingskliniek leidt aan een zogenoemde ‘sociale-mediaverslaving’, dan is het blijkbaar serieus mis.
  3. Online is geen vervanging voor Offline
    Een kwart van Amerikanen geeft aan dat ze belangrijke momenten in hun leven gemist hebben omdat ze zo druk bezig waren met het vangen en vastleggen ervan voor Social Media. Beroemd is het voorbeeld van de man die zijn Ja-woord moest gevenaan zijn bruid maar eerst met zijn Iphone foto’s ging maken voor op Facebook. De eerste echtelijke ergenis was een feit. Je bent niet aanwezig als je alles probeert vast te leggen. Zo’n 90% van de werkzoekenden speuren het internet af, maar slechts 15% bezoekt ook offline netwerkbijeenkomsten als Open Coffees. En het frappante is dat 70 -80% van de banen nooit online gezet worden. Als jouw vangnet voor een baan bestaat uit Social Media en andere online mogelijkheden wordt het misschien tijd je energie anders te verdelen.

Door redactie