Ondernemen is als topsport: je werkt hard en stelt doelen. Iedere ondernemer wil scoren, de beste zijn. Wat kunnen we leren van een Olympisch kampioen? Marleen Veldhuis vertelt hoe zij het deed. Een inspirerend verhaal voor iedereen die ambitie heeft het beste uit zichzelf te halen. Vijf praktische tips die werken en die ik nu zelf ook hanteer.

Op haar lange erelijst pronken Olympische medailles: een gouden, een bronzen. Wereldtitels. Nu geeft ze ook lezingen over haar weg naar succes. Op de Twentse Jonge Ambtenarendag gaf ze onlangs een lezing. Een bescheiden heel gewone vrouw maar met de vastberadenheid nog in de ogen. Het verhaal en de weg die ze aflegden is indrukwekkend. Marleen daarover: “Iedereen werkt hard, iedereen heeft talent, maar wat maakt het verschil?”

Vijf lessen van een Olympisch kampioen

1) Hak je droom in stukjes
Het bereiken van je ultieme droom is lang. Hak je droom in kleine partjes. Het is eigenlijk een variant op een beroemde uitspraak van Stephen Covey ‘begin met een einde voor ogen’. Als je weet en vastlegt waar je over een paar jaar wil staan dan wordt de weg daarnaar toe duidelijk. Maak kleine stapjes die behapbaar zijn per maand of per week. Marleen stippelde een weg uit van vier jaar. Daar op die ene dag in augustus, in die paar minuten lag haar doel.
2) Innoveer
Het verschil zit in details. Je concurrentie werkt immers ook hard en heeft ook die drive om de beste te zijn in jouw markt. Marleen zocht -samen met haar team- dagelijks naar verbetering van techniek. Zo ontdekte ze dat de hoek waarin je het water induikt uitmaakt voor behoud van snelheid. Ze innoveerde haar zwempak, experimenteerde met ademhalingstechnieken. Een topsporter innoveert continu.
3) Blijf gezond
Gezond worden en blijven ligt voor de hand. Denk je. Maar veel ondernemers werken maar door en door. Dat geldt ook voor topsporters. Je lichaam is je productiemiddel, als dat hapert dan hapert ook je business: ben je niet meer scherp. Kun je foute beslissingen maken of kansen missen. Een goede balans tussen spanning en ontspanning, goede voeding en rust, geeft je de energie en inspiratie door te knallen.
4) Zoek hulp: samenwerken
Zelfs ’s werelds beste voetballer kan het niet alleen. Marleen had een heel team om haar heen: een mentale coach, een techniektrainer, een voedingsdeskundige, een fitnesscoach, etc. Als ondernemer ben jij de spil van je bedrijf. Zoek de juiste mensen die jou vooruit stuwen en die bijdragen jouw ultieme droom ( stap 1) waarheid te maken. Schroom niet afscheid te nemen als je het gevoel hebt, dat je niet geholpen wordt. Zelf heb ik een andere boekhouder genomen. Ik wil iemand die met me meedenkt: kansen vergroot ipv alleen cijfers invult.
5) Focus
Marleen had eerder -in 2008- een Olympisch race verprutst. Ze had de snelste tijden het hele jaar en toch op het moment suprême ging het mis. Haar focus was even weg en hup foetsie die Olympische titel. Iedere ondernemer zal het bekend voorkomen. Er is veel dat je kan afleiden. Dagelijkse focus op je grotere doelen -de langere termijn- houdt je scherp. Als je achterover leunt, mis je de details en de scherpte om te presteren.

Door redactie