We willen het allemaal: op een dusdanige wijze spreken dat iedereen aan je lippen hangt. Je kan vast een aantal namen op noemen van mensen die dat kunnen. Bill Clinton is misschien wel de bekendste. Zelfs toen hij op televisie zei: “I did not have sex with that lady,” kwam hij charismatisch over. Charisma is niet iets dat je leert, het is iets dat je hebt. En het goede nieuws is dat iedereen het heeft, alleen lang niet iedereen heeft zijn charisma gevonden en weet het te benutten, dat kun je wel leren.Charismatische mensen zijn mensen die volledig in hun authenticiteit staan, die volledig zichzelf zijn en niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Eigenheid, daar draait het om. Charisma is uitstraling, maar zonder cosmetica of andere zaken.”

Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen. Wil je meer uitleg of met me oefenen? Ik geef al ruim 20 jaar presentatie lessen en wil ook jou leren hoe je uitstekend authentiek presenteert: Jacqueline@brandmeup.nl

Oefenen, oefenen
Charisma zit in je, maar het komt er niet zomaar uit. Dat is een vaardigheid die bereikt wordt door oefenen en ervaren. Als je het eenmaal te pakken hebt, ben je niet meer van het podium te slaan.

Confrontatie aangaan en lef hebben
Durf de confrontatie aan te gaan met je publiek. Er bestaat geen moeilijk publiek, er bestaan alleen koppige sprekers.

Blijf jezelf
Pas als je helemaal jezelf bent, sta je in je authenticiteit en komt je boodschap het beste over. Ga dus geen anderen nadoen of stemmen oefenen van anderen. Jouw stem en jouw persoonlijkheid zijn uniek. En je bent het waard om naar te luisteren.

Door redactie