Ja echt het is me gezegd. Geen grap en bloedserieus: “Je bent eigenlijk overbodig“. Ik stond met de spreekwoordelijke ‘bek vol tanden’. Omgaan met kritiek, hoe doe jij dat? Ik was er twee dagen goed van slag af. Hoe had dat kunnen gebeuren?

Het was een volle dag die donderdag 22 november 2012. Een training in Deventer aan een talentgroep van de Rabobank te Deventer, vervolgens spreken voor een groep HRM-managers over de rol van Social Media en dan als een speer naar Veghel waar de afsluiting was van de cursus Zakelijk Profileren.

Op die laatste bijeenkomst, in de laatste minuten tijdens de afsluiting was plots die opmerking. En de klap die je niet ziet aankomen, dreunt vaak het hardst. De cursus Zakelijk Profileren bestaat uit drie sessies gegeven door twee trainers (samenwerking David-raakt en Brand Me Up), de een meer op de inhoud, de ander meer op de vorm.
“Ik vind je eigenlijk overbodig.” Pats, Boem. De zaal viel stil. Geen bijval maar ook geen steun. Dacht iedereen er nou zo over? Zat ik er nou zo naast? Ik had net aangekondigd dat een evaluatieformulier via de e-mail verspreid zou worden maar de vrouw in kwestie wilde dit alvast kwijt. Ik gaf haar desalniettemin ruimte om haar opmerking uit te leggen. Ze was de hele training onzichtbaar dus ik was nieuwsgierig. “Die andere trainer deed het zo leuk, wat jij doet kan hij toch ook doen?” Auw!! Iemand anders is leuker! Je mag gaan. Daar is de deur. Eerlijk is eerlijk, de opmerking bezorgde me een slechte nachtrust. Na zoveel voorbereiding, een slopende dag met twee uur file wil je niet zo de nacht in. Het klonk ondankbaar. De vraag die blijft is: “Hoe ga je om met dergelijke kritiek?” Je kunt wel zeggen, het is maar één mening. Je kunt niet iedereen te vriend houden.  Is kritiek de start van zelfevaluatie? Ga je het gesprek aan met de criticaster? Wat zou jij doen??

Door redactie