De zanger Stromae uit Belgie wordt de nieuwe Jacques Brel genoemd. Ik ben geen muziekkenner maar in zijn tekst en videoclip Papaoutai slaat hij de spijker op zijn kop. “Ik wil aandacht!” Drie redenen waarom jij aandacht zou moeten geven aan aandacht geven.

 

 

Je plaatst iets op Facebook en je wacht: krijg ik likes? Hoeveel? En je bent teleurgesteld als er geen aandacht is voor wat jij plaatst. Wat je aandacht geeft, groeit. Relaties groeien bij de gratie van echte aandacht. Klanten verlies je door ze geen of nauwelijks aandacht te geven. Je groeit zelf ook door aandacht te geven aan aandacht geven. Het is net een magnetisch veld. Doordat jij aandacht geeft, trek jij aan, ben je aantrekkelijk voor de ander. Of denk aan je trouwe hond. Kom je ’s avonds thuis, staat onze viervoeter achter de deur te wachten. Hij wil aandacht, spelen, gevoerd worden. En wie krijgt vervolgens de meeste aandacht?
Aandacht geven is ook de ander serieus nemen. Die ontvangen e-mail moet je niet weken laten liggen. Aandacht voor aandacht geven geeft je focus. Waar richt ik me op en waar niet? Iedereen die serieus netwerkbijeenkomsten bezoekt weet dat je niet alle bezoekers op een bijeenkomst kan spreken. Of het moet zeer vluchtig zijn. Beter 3 of 4 mensen goed ontmoeten en spreken (aandacht geven) dan 30 mensen halfslachtig.
Aandacht geven scherpt je in je communicatievaardigheden. Echt luisteren en begrijpen vergt lichaamstaal die daarbij past. Je kent ongetwijfeld de situaties dat je iemand spreekt maar met je gedachten ergens anders bent en je plots realiseert dat je een deel van het verhaal gemist hebt. Oeps, heeft hij het gemerkt? Je communicatiestijl is je visitekaartje.
Aandacht voor aandacht geven laat je groeien. Stromae, de jonge zanger, zou zeggen: “Tu es formidable.

Door redactie