De presentatie is amper 5 minuten bezig als de lange buurman me influistert: ‘Ik heb het wel gezien, ik ga buiten een sigaret roken’. De ondernemer in LED-verlichting staat voor een groep van 50 ondernemers, hij probeert het wel maar je voelt, de toehoorders luisteren niet echt: smartphones worden gecheckt, geroezemoes, geen respons.

Meer dan een gemiste kans.
Houd je een presentatie, kort of lang, neem deze 5 tips dan ter harte. En de Bonustip ook!

  1. Wat je product of dienst ook is, zorg dat je razend enthousiast bent. Als jij niet enthousiast bent over jouw dienst, dan wordt de ander dat ook niet.  Enthousiasme is aanstekelijk. Je toehoorders voelen je passie en zijn alleen daarom al geboeid. Dat betekent: niet als een zoutzak gaan staan naast de beamer of laptop, maar beweeg.
  2.  Ga niet afgeven op de concurrent of op het product dat hij verkoopt. Het is een zwaktebod om je eigen product in de etalage te zetten omdat de anderen het niet goed doen. Jouw product is goed, je gelooft erin. Concurrenten zijn er altijd en de potentiele klant mag zelf kiezen.
  3. Vorm boven inhoud. Dat horen de meeste ondernemers niet graag. Ik moet toch vertellen wat mijn product inhoudt?? Mensen gunnen je handel omdat ze je mogen, omdat ze je euro’s toevertrouwen. Na een presentatie moet het gevoel overheersen: ‘bij jou durf ik een tweedehands auto te kopen’.  Het contact gaat voor het contract.
  4.  Vermijd technische termen zoveel mogelijk. Vakjargon die jij natuurlijk van A tot Z kent, zegt een gemiddelde luisteraar niets. Het is ook informatie die jouw presentatie ingewikkeld maakt en waarbij de kans dat mensen afhaken, groot is. Presenteer je voor vakgenoten dan kan het zeker.
  5. Het gaat om jou. Geen powerpoint presentatie vol met (onleesbare) tekst en feiten. Ook dodelijk: een filmpje laten zien waarbij het geluid nauwelijks hoorbaar is om vervolgens te zeggen: ‘nu moeten jullie allemaal heel stil zijn anders mis je wat’.  Zet je zelf in het middelpunt en als het even kan, geen audiovisuele ondersteuning gebruiken.
  6. Bonustip! Laat mij jou trainen!

Door redactie