Personal Branding

Volgens sommige van mijn ‘vrienden‘ op social media mag ik mensen niet het label ‘merk’  geven. Vier jaar geleden schreef ik op deze plaats een artikel over de kracht van onze premier in de media en zijn charisma. Na zijn klinkende overwinning van de verkiezingen van 2017 blijkt opnieuw: met Mark Rutte heeft Nederland een overtuigende en sterke leider.

Wat maakt Mark Rutte dan tot een sterk merk?

Ik weet zeker dat als je deze vraag aan de VVD-voorman zou voorleggen, hij hoogstwaarschijnlijk een politiek correct antwoord geeft in de categorie van ‘ ik doe iedere dag mijn stinkende best en als mensen het waarderen is dat erg fijn’.  Misschien zegt hij wel dat hij daar geen visie op heeft.
1) Mark Rutte is gevat
Humor is de beste manier naar het hart van mensen. We vinden mensen met humor en zelfspot sympathiek. Het bewijs dat Mark Rutte zichzelf relativeert bleek het duidelijkst tijdens de eerste Correspondents Dinner in 2016. Met o.a. uitspraken als “Ik krijg wel eens vreemde reacties van buitenlandse gasten als ik ze mijn ‘little tower’ wil laten zien…” oogstte de premier landelijk lof op social media en pers. Zelfs aartsvijand Geert Wilders complimenteerde de VVD-leider openlijk in de Tweede Kamer. Ook vergroot Mark Rutte zijn gunfactor door soepel en soms hilarische opmerkingen tijdens debatten. Zie de lachsalvo’s op youtube.
2) Mark Rutte is de beste debater
‘Overtuigend, snel en inhoudelijk sterk’, zo omschrijft de jury van de het Nederlands Debat Instituut hem. Al drie keer won Mark Rutte de titel beste debatter. Rutte toont meesterschap in maximale welwillendheid die hij richting oppositie presenteert. Altijd geduldig. Vaak vriendelijk en meegaand. Regelmatig concreet en messcherp. Kortom, realistische woorden, alert blijven als je opponent je in een hoek drijft en het blijven herhalen van de kernboodschap. Dit recept blijkt te werken. Niet mooi, maar wel effectief en dat dwingt respect af.

3) Mark Rutte is een netwerker
Met een sterk netwerk ben je succesvoller in het behalen van je doelen. Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU bleek hoe makkelijk Mark Rutte zich manoeuvreert in de Europese slangenkuil. De vluchtenlingencrisis, het mislukte Oekraine-referendum Mark Rutte belt, vooroverlegt, masseert, praat, whatsappt, vergadert en stopt al zijn energie in het smeden van verbanden en comprimissen. Mark Rutte gaf een masterclass besturen op internationaal niveau. Nog een voorbeeld. Als Freek de Jonge in De Wereld Draait Door een opmerking maakt over de premier, belt Mark Rutte de cabaretier de volgende dag op. Mark Rutte gaat op bezoek en ze eten samen. Lucht geklaard. Mark Rutte is de bruggenbouwer die mensen bij elkaar brengt en begrip creëert.

Personal Branding

 

 

Door redactie

Een gedachte over “3 redenen waarom Mark Rutte een sterk merk is”
  1. De PvdA was de – deels zelfbenoemde – hoeder van de verzorgingsstaat, maar neemt al een kwart eeuw ‘verantwoordelijkheid’ bij het saneren van de sociale zekerheid, het flexibiliseren van de arbeidsmarkt en het verhogen van de pensioenleeftijd ook voor mensen die met hun lichaam werken. Diederik Samsom was zo slim om zijn belangrijkste potentiele rivaal als vice-premier op te nemen in het kabinet en hem zo als rivaal onschadelijk te maken. Asscher mocht van Mark Rutte vaak de ministerraad voorzitten en de vrijdagse persconferenties doen, maar van

Reacties zijn gesloten.